Následující příspěvek nejspíš bude mít následky. Třeba že mi Česká republika sebere občanství nebo tak něco. Ale považuji za nutné se vyjádřit k otázce piva. Já vím, já vím. To české je nejlepší. Nebooo?
Navzdory odsudkům o tom, že americké pivo je břečka a že se nedá pít, je člověk příjemně překvapený. V Kalifornii je spousta mikro i středně velkých pivovarů, které vaří skvělé pivo všech možných typů. Od ležáku, přes IPA, stouty, kyseláče atd atp. Pivních hospod, které čepují klidně dvacet různých piv tu je všude habaděj. Moje nejoblíbenější jsou v Rose and Crown v Palo Altu a Barebottle Brewing Company nebo Dutch Goose v Menlo Park. Jsou to takové ty správné pivní hospody, kde se našinec bude cítit jako doma.
S pitím piva je ale v USA spojených několik zvláštností. Sice si můžete kupovat pivo po sklenicích (nejčastěji o něco menších než náš půllitr), ale výrazně běžnější je pít pivo po džbánech, anglicky pitchers. Jeden džbán je typicky něco jako čtyři sklenice piva. Češky a češi se asi otřesou při myšlence přelévání piva z džbánu do sklenic a absence velké pivní čepice, ale tenhle americký postup má svoje důvody i svoje kouzlo, když mu dáte šanci.
Především se v amerických hospodách nejčastěji objednává a platí na baru. Kdybyste si tedy měli pro každou sklenici jít na bar, naběhali byste se za večer hodně:). Objednávání po celých džbánech tedy usnadňuje proces a omezuje počet cest na bar. Stačí, když se za večer prostřídáte a každý tak ve finále jde na bar třeba jednou, dvakrát...
Zároveň ale fungují ve skupině zajímavé mechanismy sdílení piva. Vysvětloval mi to americký antropolog (aneb na koho narazíte v baru poblíž Stanfordu...). Ve skupině lidí v americké hospodě jsou si všichni velmi dobře vědomí, kdo už ostatní svým džbánem piva pohostil a kdo se naopak k tomu nemá. Aby člověk nebyl považovaný za vyžírku nebo asociála, měl by dodržovat pravidla pivních rituálů a pohoštění pivem ostatním vracet. Nesluší se si sám nalít z cízího džbánu, vždycky to je v rukou "hostitele", který konkrétní džbán platí - samozřejmě takový hostitel i může říct ať si nalíváte podle chuti, ale vždycky o tom rozhoduje. A ve finále byste měli na konci večera skončit cca s tím, že jste vypili tolik, kolik jste i zaplatili s příjemným pocitem vzájemné sounáležitosti, že jste se vzájemně pohostili.
A pro lidi z Čech ještě asi zcela šokující tečka na závěr - kolik tu stojí pivo? Nejčastěji kolem osmi dolarů za onen necelý půllitr tj. asi 180 korun. Džbán je třeba za 28-30 dolarů, vyjde tedy cenově výhodněji. K cenám je ale samozřejmě ještě třeba připočítat daň a spropitné, protože to se k ceně připočte až ve finále.
Comments
Post a Comment