Skip to main content

Epizoda 34 - roadtrip 2, Solvang a co všechno lidi ve světě považují za evropské

 


Na západním pobřeží Ameriky jsme přenocovali v naprosto fascinujícím městečku jménem Solvang. Doporučil nám ho sice američan, ale sliboval autentické Dánsko. Přiznám se, že jsem v Dánsku nikdy nebyla (on tedy ostatně taky ne), ale jsem si dost jistá, že se od Solvangu liší. Zároveň ale musím přiznat, že i tak mě návštěva tohoto městečka bavila. Na rozdíl od většiny amerických obcí totiž mělo nějaký charakter.

Po roce 1850 sem začali přicházet emigranti z Dánska, kteří na začátku 20. století založili i školu a kostel. Až ve čtyřicátých letech se ale rozmohl "dánský" styl architektury a začali si stavět mlýny, které sice jako mlýny nesloužily, ale dodaly charakter. Začal to a zpropagoval to tam jistý pán Sorensen, jehož jméno může mást, ale pocházel z Nebrasky. Takže asi tak...

Domy tu mají jakési pseudohrázdění, ale jsou po americku z papundeklu. Teda z dřevotřísky či z čeho to staví ty svoje domy. Vytvořily tedy nějakou americkou představu autentického Dánska, která ale docela určitě Dánsku neodpovídá. Je ale fakt, že se v Solvangu daly sehnat různé evropsky chutnající radosti, včetně klobásy s kysaným zelím nebo třeba aebleskiver nebo skutečného chleba. Každopádně turisti jezdí, takže všechno je v pořádku.

Ráno jsme posnídali aebleskiver a vydali se dál přes Santa Barbaru do L.A. Po cestě jsem se ale dozvěděla od svých asijských společníků, jak je to v Evropě skvělé, ač tam nikdy nebyli, a jak milují všechno evropské. Korejský kamarád mi vysvětlil, že Praha je považovaná v Koreji za nejromantičtější město vůbec. Dokonce víc romantické než Paříž! A proto v Praze taky potkáte tolik korejců, kteří jsou na svatební cestě. Populární je v Koreji také údajně "španělské latté", ačkoliv moc netuším, co to znamená a Španělsko není úplně známé svojí kávou. Při mé návštěvě Španělska jsem si sice pochutnala na skvělém jídle a víně, ale kávově jsem trpěla. Tak nevím... 

Kamarádka z Indie mi zase vyprávěla, že tu Evropu musí navštívit, že je to úplně jiné a hrozně magické. Je ale pravda, že body získávám tím, že Česko nebylo koloniální mocnost, Brity moc ráda nemá. 

Při zástavce v Santa Barbaře na nás dýchlo Portugalsko s barevnými kachličkami na budovách. Pak indka uvařila italské špagety (rajčatová omáčka měla poměr česneku a rajčat jedna k jedné a přišlo do ní i trochu garam masaly), dali jsme si skleničku kalifornského vína a šli spát. So European...

Comments

Popular posts from this blog

Epizoda 31 - co bych si přála, aby mi někdo před odletem poradil

  S odstupem přemýšlím, co bych si byla bývala přála, aby mi někdo poradil dopředu: - sbalit české koření - tady ho prodávají jen v obřích baleních a navíc některé druhy se špatně shání. Třeba takový kmín. Kmínem se tu rozumí spíš římský kmín a do chleba prostě potřebujete ten správný český. - zkontrolovat platnost dokladů - a ty, které brzo končí, radši vyměnit. - zajistit si přístup k datové schránce - a ověřit, že funguje. Sice jsem si ho před odletem zařídila, ale přihlašovala jsem se až v USA a nefungovalo mi to. - zkontrolovat platnost platebních karet - protože řešit výměnu na dálku není žádná sranda. - zažádat si o SSN dopředu online - člověk pak má 45 dní na dojití na pobočku a může to proces urychlit - být na sebe hodná - prvních pár měsíců je člověk zahlcený a neměl by od sebe čekat mnoho. - radši si připlatit za hezčí bydlení, první měsíce jsou těžké i tak a je fajn mít balzám na duši, když přijdete do hezkého domova - poohlédnout se dopředu po sportovních a jiných aktivitá

Epizoda 36 - výročí

    Tak je to oficiální. Už jsem v Kalifornii celý rok! Bylo to nejtěžší rozhodnutí mýho života. Když jsem z Prahy odlítala, byla jsem plná obav, netušila, bolelo mě zlomený srdce a netušila jsem, jestli jsem neudělala obrovskou chybu. Někde hluboko pod těma rozjitřenýma emocema jsem se těšila, ale nebudu lhát, ten odlet byl fakt těžký. Stejně tak i začátky nebyly snadné, i když mi to v tu chvíli asi nedocházelo. Všechno jsem to prožila až s odstupem měsíců zpětně. Po roce se na to dívám jako na rozhodnutí, kterým jsem změnila svůj život, ale hlavně, kterým jsem změnila sama sebe. Amerika mi dává prostor dozrát způsobem, který bych v Evropě hledala asi těžko. A to jako vědkyně, ale hlavně jako člověk. Neumím úplně vystihnout, jestli je to menším tlakem okolí, větším respektem mezi lidmi navzájem, nebo prostě tím, že jsem tu v de facto takovém výběhu pro extrémně chytré lidi, kteří každý mají něco za sebou a něco před sebou. Velký faktor je určitě to, že se tu prostě o sebe musím postar

Epizoda 21 - velikosti oblečení a obezita

  Následující příspěvek obsahuje triggers týkajících se váhy, tak ho klidně raději přeskočte. O Americe se v Čechách dozvíte kde co. Třeba jak jsou američani tlustí. Že se nevejdou do dveří, jezdí na elektrických vozících kvůli své obezitě atd. Těšila jsem se, že se jednou v životě budu cítit jako modelka, když přijedu s normální evropskou velikostí. A oni jsou v Bay area všichni jako z katalogu, extrémně fit a hubení. Stanford samozřejmě rozhodně není nějaký reprezentativní vzorek Ameriky. Bohužel, bohudík? Mysleli byste si, že když všude jezdí auty, nějak se to projeví, ale asi se to dostatečně kompenzuje ježděním na kole, cvičením, zdravou stravou apod. Zdravou stravou? Čtete správně! Tady je v každé restauraci na výběr z několika výborných salátů (na rozdíl od Čech). Stálice jsou kale (česky myslím kadeřávek), avokádo, quinoa, bylinky... Saláty umí dochutit, jasně dressing přidá nějaké voltíky, ale každého pak ty saláty výrazně víc baví jíst, když to není jen nakrájená zelenina, al