Skip to main content

Epizoda 24 - čemu se snadno odvykne

 

- komentování cizích lidí a dávání nevyžádaných rad - je něco, co tady (skoro) není. Uvědomila jsem si to, když jsem poprvé po pěti měsících slyšela pasivně agresivní komentář od pána na procházce. Ťukala jsem si něco v mobilu a on své choti nahlas sděloval, jak je to strašné, že se dneska všichni jenom dívají do mobilů místo toho, aby obdivovali okolí. Okamžitě ve mně vyvstanul spravedlivý hněv - já přece nejsem na procházce, jdu do práce stejnou trasou jako každý den, a potřebuju akutně vyřídit pracovní věc... A pak jsem si uvědomila, že tyhle obvinění, na která vlastně nemáte jak reagovat, úplně zbytečně kazí den. A že jsem si jim už strašně odvykla. Protože tady na ně fakt nenarazíte, až tedy na extrémní výjimky. Zatímco v Čechách se to děje všude a pořád. Ve spoustě případů asi úplně nevědomky, protože jsme si to už zaryli pod kůži jako normální.

- tlačenicím - tohle může být dost ovlivněné tím, kde žiju, ale lidi se tu na sebe nemačkají. Každý má okolo sebe neviditelnou, ale poměrně velkou prostorovou bublinu. Je hrozně příjemné, když vám do ní fakt nikdo nevstupuje. Je to dost pudová záležitost, ale když je někdo blízko, jste automaticky víc ve střehu. V Čechách jsme na to zvyklí, ale taky jsme pořád trochu ve střehu. Tady se ale v tomhle ohledu člověk může uvolnit. Zároveň jsem se ale taky stala nevědomky slonem v porcelánu. Kolegyni se pokazil stroj. Já od ní byla dva metry. Vysvětlila mi, že potřebuje víc místa, měla pocit, že jsem fyzicky moc blízko a necítila se ve stresové situaci komfortně. Aha, takže ta bublina je ještě o něco větší, než jsem myslela.

- malým troubám, malým dřezům, malým vysavačům atd. - ty české mi nikdy nepřišly malé, ale je nějak hrozně komfortní mít víc místa. Nemusíte řešit, jak vejít pánev nebo plech do dřezu, protože je prostě dostatečně veliký. V troubě upečete klidně i velkého krocana. Parkovací místa mají dost místa na obou stranách. Sedačky ve vlaku i v autobuse jsou širší, takže si v pohodě sednete i vedle ramenatého pána. Já vím, že tady je to tak nějak snazší, když je tu na všechno prostoru habaděj. Ale zvyká se na to fakt nebezpečně snadno. A všechno v Evropě vám pak připadá takové nějak víc nahňácané.

- českému jídlu - no dobře, teď jsem si asi naběhla na velký hejt. A češi z Bay area by vám nejspíš vysvětlili, že jsem se asi zbláznila, zlatý český knedlo vepřo zelo. Ale mně se strašně líbí, že k jídlu není typicky jen maso s něčím. Že vege jídlo není jenom smažák. Že když si dám maso nebo rybu, je k tomu častěji fakt dobrý salát z kadeřávku, než knedlík. Jasně, v Praze i obecně v Čechách se to hodně posunulo. Ale pořád nám ještě kus chybí do pestrosti jídla. A zdravějších možností. Ne, že by mi z českého jídla nechybělo nic (ach ten český chleba), ale jídlo si tu užívám.

Comments

Popular posts from this blog

Epizoda 41 - Galentine's - Valentine's

  O Valentýnu se v Čechách často mluví jako o komerčním americkém svátku, a kdekdo se proti němu vymezuje. Vždyť máme přece první máj a rozkvetlé třešně! Nicméně i tak jsem byla zvědavá, jak se Valentýn slaví v USA. Loni jsem ho tak trochu prošvihla, tak to bylo třeba napravit a utřídit si pozorování. Klasické slavení Valentýna je v párech. To je asi ta klasika, která dorazila i do Čech. Že letos vyšel na středu věcem nepomohlo, ale i tak se dala aspoň nějaká romantická večeře zvládnout. Dávají se dárky apod. Už několik týdnů před samotným svátkem spolehlivě rozpoznáte, že se blíží, podle obrovského nárůstu růžovosti při vstupu do každého supermarketu. Můžete si vybrat ze všemožných pugétů, bonbonier a dalších dárků pro svou drahou polovičku. O čem se ale v Evropě tolik nemluví jsou další dvě možnosti oslavy Valentýna. Jedno je Galentine's = od slova gals (holky, kámošky). Pokud zrovna nejste v páru, nebo z nějakého důvodu nemůžete trávit čas společně, můžete se ocitnout právě na t...

Epizoda 42 - na co si v Kalifornii dát pozor

 1) POISON OAK! - v češtině asi známo jako jedovatý dub     Rostlina působí naprosto nenápadně. Je to takové křoví, listy můžou vypadat jako dubové, ale když je rostlina mladá, ani nemusí. Pro Evropany je tohle obzvlášť zákeřné, neb v evropské přírodě typicky není nebezpečné se jen dotknout něčeho, co roste ve volné případě. Nejblíž by k tomu byla asi kopřiva, ale ta vám nezpůsobí takové ošklivé obtíže jako poison oak.     Jak to s poison oak funguje? Na listech má olejovitou tekutinu-priskyřici obsahující urushiol. Ta vám ale nezpůsobí reakci hned, může to trvat až několik týdnů, než na ni začne tělo reagovat. Látka vyvolává silnou imunitní reakci, která se projevuje hlavně ošklivou vyrážku jejíž svědivost vás budí ze spaní, ale může i otéct atd. Nejhorší je, že trvá klidně víc než měsíc, než se vám z ní povede vyléčit a možná k tomu budete potřebovat kortikosteroidy. Urushiol se navíc moc nerozkládá a může zůstat na vašem batohu nebo botech i dlouho ...

Epizoda 44 - kempování

  Nedávno jsem vyrazila s Američany kempovat. Byl to zajímavý zážitek, zjevně se tu provádí velmi různorodé typy kempování. Já znám z Čech víceméně takové to vodácké, se spaním na pěnových karimatkách, opíkáním špekáčků atd. anebo podobně i na Korsice, když jsme chtěli ušetřit za ubytování. Tam se jen špekáčky vymění za korsické sýry, bagety a víno. V Kalifornii to ale nejspíš chodí jinak. Místo na táboření bylo třeba dopředu rezervovat, na danou lokaci je to typicky třeba udělat i šest měsíců dopředu, pokud máte zájem o konkrétní datum. To ale vede k tomu, že lidé často rezervují a pak nemůžou jet a ruší to na poslední chvíli. Takže se můžete zapsat i na maillist, kde vám v případě takového zrušení rezervace dají vědět a vy můžete vyrazit. Samozřejmě ale musíte být víc flexibilní a brát, co je. Jak takové tábořící místo v přírodní rezervaci vypadá? No je po americku kus větší, než bychom si představili z vodáckých tábořišť u Vltavy. Každé místo má svoje parkovací místa, a spoustu ...