Skip to main content

Epizoda 24 - čemu se snadno odvykne

 

- komentování cizích lidí a dávání nevyžádaných rad - je něco, co tady (skoro) není. Uvědomila jsem si to, když jsem poprvé po pěti měsících slyšela pasivně agresivní komentář od pána na procházce. Ťukala jsem si něco v mobilu a on své choti nahlas sděloval, jak je to strašné, že se dneska všichni jenom dívají do mobilů místo toho, aby obdivovali okolí. Okamžitě ve mně vyvstanul spravedlivý hněv - já přece nejsem na procházce, jdu do práce stejnou trasou jako každý den, a potřebuju akutně vyřídit pracovní věc... A pak jsem si uvědomila, že tyhle obvinění, na která vlastně nemáte jak reagovat, úplně zbytečně kazí den. A že jsem si jim už strašně odvykla. Protože tady na ně fakt nenarazíte, až tedy na extrémní výjimky. Zatímco v Čechách se to děje všude a pořád. Ve spoustě případů asi úplně nevědomky, protože jsme si to už zaryli pod kůži jako normální.

- tlačenicím - tohle může být dost ovlivněné tím, kde žiju, ale lidi se tu na sebe nemačkají. Každý má okolo sebe neviditelnou, ale poměrně velkou prostorovou bublinu. Je hrozně příjemné, když vám do ní fakt nikdo nevstupuje. Je to dost pudová záležitost, ale když je někdo blízko, jste automaticky víc ve střehu. V Čechách jsme na to zvyklí, ale taky jsme pořád trochu ve střehu. Tady se ale v tomhle ohledu člověk může uvolnit. Zároveň jsem se ale taky stala nevědomky slonem v porcelánu. Kolegyni se pokazil stroj. Já od ní byla dva metry. Vysvětlila mi, že potřebuje víc místa, měla pocit, že jsem fyzicky moc blízko a necítila se ve stresové situaci komfortně. Aha, takže ta bublina je ještě o něco větší, než jsem myslela.

- malým troubám, malým dřezům, malým vysavačům atd. - ty české mi nikdy nepřišly malé, ale je nějak hrozně komfortní mít víc místa. Nemusíte řešit, jak vejít pánev nebo plech do dřezu, protože je prostě dostatečně veliký. V troubě upečete klidně i velkého krocana. Parkovací místa mají dost místa na obou stranách. Sedačky ve vlaku i v autobuse jsou širší, takže si v pohodě sednete i vedle ramenatého pána. Já vím, že tady je to tak nějak snazší, když je tu na všechno prostoru habaděj. Ale zvyká se na to fakt nebezpečně snadno. A všechno v Evropě vám pak připadá takové nějak víc nahňácané.

- českému jídlu - no dobře, teď jsem si asi naběhla na velký hejt. A češi z Bay area by vám nejspíš vysvětlili, že jsem se asi zbláznila, zlatý český knedlo vepřo zelo. Ale mně se strašně líbí, že k jídlu není typicky jen maso s něčím. Že vege jídlo není jenom smažák. Že když si dám maso nebo rybu, je k tomu častěji fakt dobrý salát z kadeřávku, než knedlík. Jasně, v Praze i obecně v Čechách se to hodně posunulo. Ale pořád nám ještě kus chybí do pestrosti jídla. A zdravějších možností. Ne, že by mi z českého jídla nechybělo nic (ach ten český chleba), ale jídlo si tu užívám.

Comments

Popular posts from this blog

Epizoda 31 - co bych si přála, aby mi někdo před odletem poradil

  S odstupem přemýšlím, co bych si byla bývala přála, aby mi někdo poradil dopředu: - sbalit české koření - tady ho prodávají jen v obřích baleních a navíc některé druhy se špatně shání. Třeba takový kmín. Kmínem se tu rozumí spíš římský kmín a do chleba prostě potřebujete ten správný český. - zkontrolovat platnost dokladů - a ty, které brzo končí, radši vyměnit. - zajistit si přístup k datové schránce - a ověřit, že funguje. Sice jsem si ho před odletem zařídila, ale přihlašovala jsem se až v USA a nefungovalo mi to. - zkontrolovat platnost platebních karet - protože řešit výměnu na dálku není žádná sranda. - zažádat si o SSN dopředu online - člověk pak má 45 dní na dojití na pobočku a může to proces urychlit - být na sebe hodná - prvních pár měsíců je člověk zahlcený a neměl by od sebe čekat mnoho. - radši si připlatit za hezčí bydlení, první měsíce jsou těžké i tak a je fajn mít balzám na duši, když přijdete do hezkého domova - poohlédnout se dopředu po sportovních a jiných aktivitá

Epizoda 36 - výročí

    Tak je to oficiální. Už jsem v Kalifornii celý rok! Bylo to nejtěžší rozhodnutí mýho života. Když jsem z Prahy odlítala, byla jsem plná obav, netušila, bolelo mě zlomený srdce a netušila jsem, jestli jsem neudělala obrovskou chybu. Někde hluboko pod těma rozjitřenýma emocema jsem se těšila, ale nebudu lhát, ten odlet byl fakt těžký. Stejně tak i začátky nebyly snadné, i když mi to v tu chvíli asi nedocházelo. Všechno jsem to prožila až s odstupem měsíců zpětně. Po roce se na to dívám jako na rozhodnutí, kterým jsem změnila svůj život, ale hlavně, kterým jsem změnila sama sebe. Amerika mi dává prostor dozrát způsobem, který bych v Evropě hledala asi těžko. A to jako vědkyně, ale hlavně jako člověk. Neumím úplně vystihnout, jestli je to menším tlakem okolí, větším respektem mezi lidmi navzájem, nebo prostě tím, že jsem tu v de facto takovém výběhu pro extrémně chytré lidi, kteří každý mají něco za sebou a něco před sebou. Velký faktor je určitě to, že se tu prostě o sebe musím postar

Epizoda 21 - velikosti oblečení a obezita

  Následující příspěvek obsahuje triggers týkajících se váhy, tak ho klidně raději přeskočte. O Americe se v Čechách dozvíte kde co. Třeba jak jsou američani tlustí. Že se nevejdou do dveří, jezdí na elektrických vozících kvůli své obezitě atd. Těšila jsem se, že se jednou v životě budu cítit jako modelka, když přijedu s normální evropskou velikostí. A oni jsou v Bay area všichni jako z katalogu, extrémně fit a hubení. Stanford samozřejmě rozhodně není nějaký reprezentativní vzorek Ameriky. Bohužel, bohudík? Mysleli byste si, že když všude jezdí auty, nějak se to projeví, ale asi se to dostatečně kompenzuje ježděním na kole, cvičením, zdravou stravou apod. Zdravou stravou? Čtete správně! Tady je v každé restauraci na výběr z několika výborných salátů (na rozdíl od Čech). Stálice jsou kale (česky myslím kadeřávek), avokádo, quinoa, bylinky... Saláty umí dochutit, jasně dressing přidá nějaké voltíky, ale každého pak ty saláty výrazně víc baví jíst, když to není jen nakrájená zelenina, al