Skip to main content

Epizoda 8 - kafe

 

Základní palivo vědy je bezesporu káva. Už jsem tedy slyšela o vědcích a vědkyních, kteří kávu nepijí, ale podle mě je to urban legend..

Nikdy jsem nepovažovala kávu v Praze za nějak výjimečnou. Až na dovolených jsem pochopila, že vlastně máme kafe skvělý. Aspoň teda v letenských kavárnách:) Po přesunu do Kalifornie jsem si ale bolestivě musela přiznat, že jediný dobrý kafe, který seženu, bude nejspíš to, který si sama udělám. Ať se snažim, jak se snažim, tak ne a ne narazit na nic, co by se aspoň blížilo flat white z Letné.

Teď to asi zní, že jsem kávový snob. Nechápejte mě špatně, já nakonec vypiju (skoro) jakékoliv kafe. Ale jen to fakt dobré přináší kromě kofeinového rauše i potěšení a zážitek. Zatím nejblíž k dobré kávě je Coffeebar ale nevýhoda je, že mají i o víkendu otevřeno jen do dvou a většinou si na kafe docela počkáte. Ještě jsem slyšela o obstojném Verve coffee, ale to je (až) v Palo Altu, takže trochu z ruky.

Kávovar v našem break room v laborce je radši vypnutý a odstavený, protože káva z něj není pitelná.

Na další háček narazíte i při nákupu kávy. Jsem teda čistý amatér, ale americký dark roast je hnus. Přepálené tfuj. Takže jestli po něčem jít, tak po méně přepálených zrnech. Zatím tedy mám french press, ale musím dál hledat dobrý zdroj zrn a taky sehnat dobrý mlýnek. Ideální by byla moka konvička, ale tu bohužel nezvládám zdravotně (složitý příběh). Takže V60 nebo ten french press to jistí.

Našince taky možná zarazí velikost kelímků. I ty nejmenší kávy jsou tu totiž velké. Pokud se chcete přiblížit kávě tak, jak ji znáte, nejlepší je zvolit nejmenší velikost a přidat si tam nějaký ten shot espressa navíc. 

Hledání dobrých kaváren ale nevzdávám. Slyšela jsem, že člověk by měl mít kromě vědy taky nějaké hobby:)


Comments

Popular posts from this blog

Epizoda 41 - Galentine's - Valentine's

  O Valentýnu se v Čechách často mluví jako o komerčním americkém svátku, a kdekdo se proti němu vymezuje. Vždyť máme přece první máj a rozkvetlé třešně! Nicméně i tak jsem byla zvědavá, jak se Valentýn slaví v USA. Loni jsem ho tak trochu prošvihla, tak to bylo třeba napravit a utřídit si pozorování. Klasické slavení Valentýna je v párech. To je asi ta klasika, která dorazila i do Čech. Že letos vyšel na středu věcem nepomohlo, ale i tak se dala aspoň nějaká romantická večeře zvládnout. Dávají se dárky apod. Už několik týdnů před samotným svátkem spolehlivě rozpoznáte, že se blíží, podle obrovského nárůstu růžovosti při vstupu do každého supermarketu. Můžete si vybrat ze všemožných pugétů, bonbonier a dalších dárků pro svou drahou polovičku. O čem se ale v Evropě tolik nemluví jsou další dvě možnosti oslavy Valentýna. Jedno je Galentine's = od slova gals (holky, kámošky). Pokud zrovna nejste v páru, nebo z nějakého důvodu nemůžete trávit čas společně, můžete se ocitnout právě na t...

Epizoda 42 - na co si v Kalifornii dát pozor

 1) POISON OAK! - v češtině asi známo jako jedovatý dub     Rostlina působí naprosto nenápadně. Je to takové křoví, listy můžou vypadat jako dubové, ale když je rostlina mladá, ani nemusí. Pro Evropany je tohle obzvlášť zákeřné, neb v evropské přírodě typicky není nebezpečné se jen dotknout něčeho, co roste ve volné případě. Nejblíž by k tomu byla asi kopřiva, ale ta vám nezpůsobí takové ošklivé obtíže jako poison oak.     Jak to s poison oak funguje? Na listech má olejovitou tekutinu-priskyřici obsahující urushiol. Ta vám ale nezpůsobí reakci hned, může to trvat až několik týdnů, než na ni začne tělo reagovat. Látka vyvolává silnou imunitní reakci, která se projevuje hlavně ošklivou vyrážku jejíž svědivost vás budí ze spaní, ale může i otéct atd. Nejhorší je, že trvá klidně víc než měsíc, než se vám z ní povede vyléčit a možná k tomu budete potřebovat kortikosteroidy. Urushiol se navíc moc nerozkládá a může zůstat na vašem batohu nebo botech i dlouho ...

Epizoda 44 - kempování

  Nedávno jsem vyrazila s Američany kempovat. Byl to zajímavý zážitek, zjevně se tu provádí velmi různorodé typy kempování. Já znám z Čech víceméně takové to vodácké, se spaním na pěnových karimatkách, opíkáním špekáčků atd. anebo podobně i na Korsice, když jsme chtěli ušetřit za ubytování. Tam se jen špekáčky vymění za korsické sýry, bagety a víno. V Kalifornii to ale nejspíš chodí jinak. Místo na táboření bylo třeba dopředu rezervovat, na danou lokaci je to typicky třeba udělat i šest měsíců dopředu, pokud máte zájem o konkrétní datum. To ale vede k tomu, že lidé často rezervují a pak nemůžou jet a ruší to na poslední chvíli. Takže se můžete zapsat i na maillist, kde vám v případě takového zrušení rezervace dají vědět a vy můžete vyrazit. Samozřejmě ale musíte být víc flexibilní a brát, co je. Jak takové tábořící místo v přírodní rezervaci vypadá? No je po americku kus větší, než bychom si představili z vodáckých tábořišť u Vltavy. Každé místo má svoje parkovací místa, a spoustu ...